Een grote schoonmaak

Een grote schoonmaak

door Sacha Geva van Dayaa Yoga

Het is weer tijd voor lentekriebels, voorzichtige zonnetjes en voorjaarsbloemen. Heerlijk, hier kan ik zo van genieten!  Van oudsher houden mensen in de lente een grote schoonmaak. Je ruimt  je kasten weer eens leeg, je sopt in alle hoeken en gaten, kortom; de voorjaarsschoonmaak zoals mijn oma dat vroeger ook deed. Nou is opruimen en schoonmaken niet echt mijn grootste hobby, helaas. Het kijken naar een opgeruimd huis maakt het echter zeker de moeite waard. Bij mij werkt het echt: een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd. Als alles weer lekker aan kant is, heb ik ineens weer extra ruimte in mijn hoofd; ik heb plek voor nieuwe informatie, zin in nieuwe dingen en energie voor tien! Het huis aan kant, tijd voor een grote schoonmaak van mezelf en binnen in mijzelf!

Van binnen ook opgeruimd

Hoe zit het eigenlijk met mezelf aan de binnenkant? Hoe houd ik mezelf opgeruimd? Dat is best een lastige vraag. En voor ieder is daar natuurlijk een ander antwoord te vinden. Binnen de yoga filosofie worden een prachtige, uitgebreide beschrijvingen gegeven aan het schoonmaken van het lichaam en je  geest. Je lichaam is immers je tempel, je heilige huisje. Waar het schoonmaken aan de binnenkant voor de een gesneden koek is, is voor de ander misschien nieuw, vreemd of onwennig. Een beetje zweverig misschien zelfs.

Druk op jezelf

Ik probeer het voor mezelf steeds weer te vertalen naar het dagelijks leven. We leven in een hectische tijd. Veel mensen voelen zich altijd maar druk of moe, veel mensen kampen met burn-out, extreme vermoeidheid, slapeloosheid etc. Hoe kunnen we dan de yoga leefregels vertalen naar het hier en nu? Hoe kan ik nou mijn leven “lichter” maken? Want als dat het doel van yoga, kan ik me wel voornemen om mijn leven lichter te maken. Bijvoorbeeld door het leven wat op te ruimen, plek voor mezelf te maken, daar zijn waar ik me fijn voel. Waar ik ruimte heb om te groeien, mezelf te zijn en stilte kan vinden in de drukte.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en zittende mensen

Hoe doe ik dat?

Hoe ik dat doe? Door aan yoga te doen. Bijna op dagelijkse basis. Zodra ik op mijn mat stap, is de rest even niet belangrijk. Ik adem, ik beweeg en ik ben. Ik focus op dat wat ik voel en ik laat mijn adem leiden in de yogaflow. Zo kan ik alles buiten sluiten. Ik voel. Ik luister naar mijn lichaam. 

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, lachende mensen, zittende mensen, staande mensen en schoenen

Lukt dat altijd?

Het opruimen van het oordelen over jezelf, het weggooien van onnodige ballast zoals storende gedachten, het schoonhouden van je heilige huisje. Dat is voor mij yoga. En lukt dat elke dag? Welnee. Ik zou willen dat het kon, maar ik ben ook gewoon een mens. Moeder van drie kinderen, manager van een nimmer lege wasmand en een niet aan te slepen hoeveelheid eten, elke dag weer. En ja, dat houdt soms in dat ik mezelf voorbij ren, ook op de mat. Dat ik er last van heb als mijn broek opkruipt (dat zou ik niet eens mogen zien als ik echt naar binnen keer, haha), dat ik zou willen dat ik ook zo’n krachtige handstand heb als de buurvrouw, dat ik mijn boodschappenlijstje voorbij zie komen in gedachten. Niks menselijks is ons vreemd. De kracht van het lichter leven, het opgeruimd zijn in lijf en leden schuilt hem dan ook in het niet oordelen over deze gedachten. Het is zoals het is. Ik sta op mijn mat, ik doe wat ik doe, het is goed zoals het is. En het zit hem echt in de kleine dingen. 

Het geluk zit in de kleine dingen

Ga eens zitten met je kopje thee en sluit je ogen voor een moment. Adem eens heel bewust 5 keer diep in en uit. Kijk eens objectief in de spiegel. Je bent al een  mooie versie van jezelf! En ja… Volg eens een yogales. Wellicht dat het jou ook brengt wat het mij heeft gebracht. Het durven kiezen voor de lichtere versie van het leven. Voorjaarsschoonmaak! Heerlijk! En pak dan en passant je lijf even mee, als je toch aan het poetsen gaat! 
Liefs, Sasha

Meer weten over de Yoga lessen van Sacha? Kijk in ons lesrooster en zoek naar de lessen van Dayaa Yoga. Sacha geeft Yoga voor Kinderen, Yoga voor Tieners, Yin-Yoga en Ashtanga yoga. Dus voor elke leeftijd bijna! Wees welkom in Het Knooppun.

facebook_1474138866001